7 Ocak 2015 Çarşamba

BU GÜNÜN KONUSU:HAFIZAYI GELİŞTİRME


Her insan beynini daha iyi kullanmak ister. Bunun için mücadele vermeyen yoktur sanırım. Ama yinede tembellik, yapılması gerekenlerin ötelenmesini ve sadece bir yöntem olarak kalmasına sebep olur. Eğer, hafıza geliştirme teknikleri konusunda bilmek istediklerinizi uygulamaya koyabilirseniz, emin olun eskisinden daha sağlıklı ve dinamik bir zihne sahip olabilirsiniz.
Bilimsel olarak hafıza geliştirme teknikleri
1-) Müzik dinleyin: Eminim bunu zaten yapıyorum diyeceksiniz. Ama burada pop müziklerinde ya da, Orhan babanın müziklerinden bahsetmiyorum. Hafıza yapınızın gelişmesi için klasik tarzları tercih etmelisiniz. Bu anlamda Beethoven listenin başında gelebilir.
2-) Sosyal olun: Yeni insanlarla tanışmak ve sosyal ortamlara girmek, insanın hafızasını geliştirdiği saptanmış. Lakin burada bir kayıt tutmamız lazım ki, girdiğiniz yerler tecrübelerinizi arttırmalı. Tanıştığınız insanlar size artı bir şey kazandırmalı. Yoksa bar ortamında tanıştığınız ve sadece laf ebeliğinde bulunduğunuz kişiler bu kaideye girmiyor. Alanınızla lakalı konferanslarda bulunmak, oradaki insanların tecrübe ve fikirlerinden yararlanmayı sayabiliriz.
3-) Su için: Hafıza geliştirme teknikleri içerisinde belki de uygulanması en kolay iş. Ama bence en önemlisi ve en çok ihmal ettiğimiz konu. Her gün iki litre su ihtiyacımız var ancak bizim bu kadar su tüketmediğimiz bir gerçek. Beyinin en çok ihtiyacı olan madde, sudur unutmayın.
4-) Dil öğrenin: Dil öğrenmek beyin yapısının yeniden şekillenmesini ve yeni nöron bağlantılarının oluşmasına neden olur. İngilizce, Almanca veya İspanyolca öğrenmeye başlayarak, hafızanızı geliştirmeye başlayabilirsiniz.
5-) Kitap okuyun: Kitapların içine içine girerek okuma yapmak, beyni düşünmeye ve yeni bilgiler öğrenmeye zorlamak, en çok işe yarayan hafıza geliştirme teknikleri içerisinde yer alıyor. Eğer kitap okumayı sevmiyorsanız, dezavantaj duruma sahipsiniz demek. Kendinizi kitap okumaya zorlayın. Divan edebiyatından şiirler ezberleyin. Yeni bilgi demek, yeni nöronların beyinde oluşması anlamına geliyor.
Hafızanın gelişmesi için neler yemelisiniz?
Yediklerinize de dikkat etmeniz, hafızanın gelişmesi ve durumunu koruması için gereklidir. Bunun için su içmenin ne kadar önemli olduğunu size söylemiştik. Aynı zamanda sigara, alkol gibi alışkanlıklardan kurtulmanız da gerekli. Bu alışkanlıklar, beyinin düşünce ve fikir yapısını bozan içeriğe sahipler.
B vitamini: Hafızanızın güçlenmesini sağlayacak bir vitamin. Muz, mercimek, patates ve baklagillerde bulunuyor. Aslında yediklerimize dikkat etmemiz konusunda bir durumda şudur: Kimyasal tarım sonucu sofralarımıza gelen muz, mercimek ve diğer besinlerin vitamin konusunda başarılı olduğunu söylemenin güç olduğu. Bu anlamda, organik tarım ürünlerinden satın almanızı tavsiye ederim.
E vitamini: beyin sağlığının korunmasında E vitamini, hafızanın güçlenmesine ve bilgilerin uzun süreli bellekte depolanmasına yardımcı olur. Bu vitamin, fındık ve lifli meyvelerde bulunuyor.
Et ve balık: balık konusunun herkes farkındadır. B12 vitamini sayesinde, zekanın ileri düzey olmasını sağlar. Her hafta balık yediğinizde, hafızanızda ileri yönde değişimin farkında olabilirsiniz. Et de aynı şeyi sağlar. Kreatini sağladıkları için hafızanın sağlıklı bir şekilde gelişmesine sebep olurlar.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder